Parforhold uden kærlighed – bør man kæmpe eller gå?

Forhold uden kærlighed

En skandinavisk undersøgelse med over 700 deltagere viser, at mange har oplevet parforhold uden kærlighed. Hvad er årsagerne til, at man forbliver i kærlighedsløse parforhold, og hvordan kommer kærligheden tilbage? Vores psykolog giver tips til at finde ud af, om det er bedre at fortsætte eller afslutte forholdet.

Kan et parforhold overleve uden kærlighed?

Selv om der ikke er nogen universel definition af begrebet parforhold, så antager de fleste, at man er sammen på grund af kærlighed. Idealbillede af kærester består af to mennesker som er sammen, fordi de er meget forelskede, og som har stærke følelser for hinanden over lang tid.

Men da livet ikke er en Hollywood-film, er det ikke så simpelt i virkeligheden. Man kan både starte et forhold uden kærlighed til den anden og forblive i et forhold, når den kærlighed der engang var der, er forsvundet. I begge tilfælde er det ofte økonomisk eller følelsesmæssigt afhængighed der gør at man starter eller opretholder et forhold uden kærlighed.

Det er heller ikke nemt at være sikker på, om kærlighed faktisk er væk for evigt. Nogle mærker, at de ikke har lige så stærke følelser for deres partner, som tidligere. De bemærker, at forholdet mangler intimitet som fortrolige samtaler eller nærhed og sex, og at de simpelthen savner en kæreste, selv om de har en.

Forhold uden kærlighed

Skal vi acceptere et kærlighedsløst parforhold?

Et forhold uden kærlighed behøver ikke nødvendigvis at være et dårligt forhold. Nogle par kommer godt ud af det med hinanden i hverdagen, de fungerer godt sammen, når det kommer til at organisere familielivet og børneopdragelse. På grund af dette, sætter de pris på hinanden, men forholdet er kun praktisk og overfladisk.

Hvordan et kærlighedsløst parforhold opfattes, afhænger af, hvad man mener er vigtigt i et forhold. Sætter man mest pris på stabilitet og tryghed, så du kan have det godt, selvom forelskelsen er blevet et mere venskabeligt forhold. Ligger man derimod mere vægt på lidenskab og spænding, kan det være sårende at være sammen med en tilsyneladende ligeglad partner.

Nogle gange sker det også, at kærlighed ikke kun bliver mindre, men at den forvandler sig til det komplet modsatte: I løbet af årene, og af forskellige årsager, kan to mennesker, der engang blev forelsket, udvikle negative følelser for hinanden. Et sådan forhold er ofte præget af konflikter, vrede og frustrationer, og er ikke gode for nogen, specielt ikke parrets børn. I den slags forhold bør man enten forsøge aktivt at forbedre situationen eller afslutte det helt. – PARTNERMEDNIVEAUs ‘psykolog kommer med nyttige tips længere nede i artiklen.

Læs også: Hvordan bringer man gnisten tilbage i et parforhold?

Forholdet uden kærlighed: et udbredt fænomen

En nylig undersøgelse blandt over 700 medlemmer fra Norge, Sverige og Danmark viser, at forhold uden kærlighed er temmelig udbredt. Faktisk svarede 56% af deltagerne, at de havde oplevet et forhold uden kærlighed og 43% af dem siger, at forholdet varede i mere end fem år.

64% siger, at et kærlighedsforhold kan fungere, selvom du ikke er forelsket – og mange af dem taler tydeligvis af erfaring.

forhold uden kærlighedHvorfor er vi i parforhold uden kærlighed?

I og med at alle mennesker har brug for kærlighed, kan man undre sig over hvorfor nogle accepterer at være i et forhold uden. Ifølge vores undersøgelse, hang det ofte sammen med en følelse af ansvar: 39% af de mandlige deltagere angav fælles børn, som den vigtigste grund til at være sammen.

De fleste af kvinderne, som deltog (46%) svarede dog, at det nok oftest var frygten for at være alene, der gjorde at mange par holdt sig sammen, selv om de ikke var forelskede. Dette kan tyde på, at mange kvinder er bange for at blive ensomme uden en partner. Samtidigt svarede 87% af deltagerne (92% blandt kvinderne og 81% blandt mændene), at de hellere vil være alene end i et forhold uden kærlighed. Disse modstridende udsagn tyder på, at kun få ønsker et kærlighedsløst forhold, men at det er svært at afslutteet sådan forhold, når de har det.

Sådan får du kærligheden tilbage

Hvis du begynder at få mistanke om, at kærligheden mellem dig og din partner er forsvundet, kan det betale sig revurdere forholdet. Det er muligt, at kærligheden kommer tilbage, men det er ingen selvfølge.

Over halvdelen (64%) af de skandinaver vi spurgte, er overbevist om, at kærlighed kan komme tilbage i et kærlighedsløst forhold. 63% af kvinderne mener, at professionel hjælp er den mest effektive løsning, hvorimod kun 40% af mændene mente dette. De var dog begge enige om at det var den mest effektive løsning for at få kærligheden tilbage.

Læs også: 10 essentielle hemmeligheder bag et lykkeligt forhold – sådan gør du!

PARTNERMEDNIVEAUs psykolog Salama Marine giver tips til at finde ud af, om det er værd at kæmpe for dit forhold eller ej:

nummer et At være i et forhold betyder at give afkald på en del af din personlige frihed. Derfor bør du mærke efter om det du får igen ved at være i et parforhold, lever op til dine forventninger. Du skal derfor spørge dig selv: “Er min kæreste så vigtigt for mig, eller i hvert fald vigtigt nok, til at jeg giver afkald på en del af min frihed?”

nummer 2 Som vi ser i denne undersøgelse ser en del mennesker (15% af vores deltagere) ud til at være mere knyttet til selve forholdet end deres partner. Derfor bør du stille følgende spørgsmål til dig selv: “Hvis vi ikke var sammen længere, ville jeg virkelig savner min partner eller snarere at være i et forhold? »

nummer 3 Det er meget vigtigt at have et godt nok forhold, til at I kan stole på hinanden, især i vanskelige øjeblikke. sammenholdet mellem jer er vigtigt, for at have et tilfredsstillende forhold. Spørg derfor dig selv om: “Kan vi regne med hinandens støtte, hvis en af os eller begge har problemer?”

nummer 4 Intimitet er en vigtigt del i et forhold, det er derfor normalt også at stille dette spørgsmål: “Er vi tilfredse med vores sexliv?
Psykologen forklarer, at det vil være et godt udgangspunkt at tænke på parforholdets fremtid ved at besvare på disse spørgsmål. Det vigtigste er at finde ud af, om man holder sammen med god grund, og hvis man ser potentiale til at udvikle sig som man ønsker det, uddyber hun.

Hun udtaler, at et forhold er ikke en passiv tilstand, hvor kærlighed bare er der, og så pludselig forsvinder. Et forhold kræver arbejde, der skal gøres hver dag. Det er derfor vigtigt at vurdere, om forholdet tilfredsstiller dig nok til at arbejde videre, og få kærligheden til at vende tilbage.

Om forfatteren: Sophie Eliasen

Sophie Eliasen er redaktør hos PARTNERMEDNIVEAU.

Läs mer artiklar skrivna av Sophie Eliasen