At komme over sin eks – hvordan gør man?

Kom over din eks

Uanset om det kom som et lyn fra en klar himmel eller om du havde forudset det, er det hårdt at blive forladt af den man elsker. Hvordan kommer man igennem et brud og bliver lykkelig igen?

Hvorfor er det så svært at komme over sin eks?

At komme videre efter et forlist forhold, kræver ikke kun en bearbejdning af tabet. Ifølge et studie, publiceret i det videnskabelige tidsskrift Personality and Social Psychology Bulletin, kan et brud påvirke din selvfølelse og din opfattelse af dig selv. Det kan være en smertefuld oplevelse at miste et klart defineret selvbillede. Det er således ikke kun savnet af din partner, der skal bearbejdes, men også de forandringer, der sker inden i dig selv.

Tag en pause fra sociale medier

Brugen af sociale medier i hverdagen kan gøre livet sjovere og give positive oplevelser. For eksempel bliver det nemmere at holde kontakt med gamle venner. Når det drejer sig om at komme over sin eks, er det dog fornuftigt at holde afstand til computeren i et stykke tid. Den britiske forsker Sir Nigel Shadbolt forklarer, at den menneskelige bevidsthed er udviklet til at glemme. Vores hukommelse er ikke perfekt, og derfor kan man sige, at tiden læger alle sår. Hvis vi dog konstant mindes om fortiden gennem gamle billeder, kommentarer og beskeder, bliver det sværere at glemme, og det forlænger bearbejdningsprocessen.

Sådan kommer du videre og bliver lykkelig igen!

Acceptér omstændighederne og giv slip. Du både kan og vil komme videre, selvom det måske føles umuligt i situationen. Et nøgleord, når man forsøger at komme over sin eks, er ”accept”. Forsøg at se din situation udefra. Hvis du kan acceptere det faktum, at du engang elskede en, som elskede dig tilbage – men at dette ligger i fortiden – så er du kommet et langt stykke af vejen.

Adskil virkelighed og fantasi. Når man savner en anden person, som man har delt et stærkt bånd med, har man ofte en tendens til at se vedkommende gennem et romantiseret filter. For at komme videre bør du overveje, hvordan du ser på din tidligere partner og erkende om du forskønner billedet. For at komme over sin eks, er det desuden vigtigt at forstå årsagerne til bruddet, og at acceptere, at man ikke kan ændre dem.

Se nærmere på din tankegang. Hvor ofte tænker du på din eks? Og hvad tænker du mere præcist? Hænger du fast i ”hvad nu hvis” tanker, hvor du iscenesætter alternative udfald af problemerne i forholdet? Eller tænker du tilbage og forsøger at analysere, hvad der gik galt og hvad du kunne have gjort anderledes? Hold op med det. Selvom det er let at være bagklog, gør det ingen forskel nu.

Forsøg ikke at slette alle minder. En hyppig fejltagelse, når man forsøger at komme over sin eks, er at forsøge systematisk at slette vedkommende fuldstændig fra sin hukommelse. Når du forsøger at tvinge dig selv til at glemme, sker faktisk ofte det modsatte: I stedet for at glemme, det der gør ondt, begynder man at fokusere på det.

Fyld på med positiv energi og fokusér på dig selv. Omgiv dig med mennesker og ting, du holder af, og frem for alt: Sæt dig selv i centrum. Erkend, at ingen andre end dig selv, kan bringe dig videre her i livet. Se det som en ny start og begynd på noget nyt: Dyrk sport, find en hobby, lyt til ny musik eller oplev nye steder. Forstå, at du kan gøre lige hvad du vil, og at det kan udvikle dig som person.

Se muligheder. Når man dvæler ved noget, man ikke kan få, er det let at sidde fast i en negativ tankegang om alt det i verden, der ikke kan lade sig gøre. Beslut dig for ikke at se på gamle billeder eller beskeder, men hold blikket rettet mod fremtiden og fokuseret på alt, hvad der kan lade sig gøre. Fra nu af, kan det kun blive bedre!

Hvad er dine bedste tips til at komme over en gammel kærlighed?

Om forfatteren: PartnerMedNiveaus redaktion

PartnerMedNiveaus redaktion består af en gruppe engagerede skribenter, der rådgiver vores brugere om kærlighed, parforhold og singleliv.

Läs mer artiklar skrivna av PartnerMedNiveaus redaktion