Forelskelse er en galskab med mening?

Forelskelse

En intens forelskelse er en tilstand, hvor du måske ikke rigtigt har kontrol over dine følelser. Dette kan føles overvældende og er sommetider besværligt, men der er mening med galskaben. At være lidenskabeligt forelsket i begyndelsen er en god byggesten for et langvarigt parforhold.

Den evolutionære forklaring

Undersøgelser peger på, at der findes en kemisk og evolutionær forklaring på en forelskelse. Forelskelse kommer af et avanceret samspil af hormoner, og neurotransmittere i hjernens forskellige områder. Dertil kommer et evolutionært aspekt. Menneskets natur er indrettet til at være fokuseret på reproduktion. For at sikre artens overlevelse skal det være interessant for mennesket at interagere med det andet køn og derved øge chancen for forplantning.

At være forelsket leder ofte til lysten til at danne en familie og derfor bliver vi ”belønnede”, når vi interesserer os særligt for én. Belønningen består i en ekstra dosis dopamin. Dopamin gør én bliver glad og opstemt, når man ser sin udkårne. Disse følelser er så dejlige, at man kan blive afhængig af det.1

Forskellen på forelskelse og kærlighed

For at udløse dopamin skal der dog være en ”nyhedsfaktor”, og efter noget tid holder partnerens tilstedeværelse op med at være udløser. Man kan derfor skelne mellem kærlighed og at være forelsket. Mange, som befinder sig i et forhold, kan sommetider blive urolige over, at de ikke længere har lige så passionerede følelser for deres partner, som da forholdet begyndte. Selvom de første intense gnister har lagt sig, behøver det dog ikke at betyde, at der ikke længere findes noget ægte i forholdet. Længere henne i parforholdets udvikling er der andre kemiske stoffer, der overtager dopaminens centrale rolle. Oxytocin og vasopressin bliver udløst ved tæt kropskontakt, og får os til at føle os meget knyttede til vores partner. At have valgt en partner, som du gerne vil leve sammen med resten af dit liv, indebærer derfor en erkendelse af, at relationer og mennesker forandrer sig.

Starten på noget stort

Forelskelse og den kemiske baggrund for parforhold

Du og din partners relation består af flere puslespilsbrikker, og forelskelsen er bare én af brikkerne. Fælles interesser og værdier, og en fælles vision for fremtiden kan også være elementer, der får ægte kærlighed til at opstå, og et forhold til at vare ved. Mens forelskelsen står på, knyttes der et stærkt bånd. Allerede tidligt i forholdet kan I overveje, hvordan I holder kærligheden i live, og lægge langsigtede planer. En forelskelse kan være en fantastisk mulighed, og hvad er bedre end at være overbevist om, at du har fundet den person, du vil tilbringe resten af dit liv sammen med?

Kan du genkende beskrivelsen af et forholds udvikiling fra dit eget kærlighedsliv? Eller er du stadig på jagt efter forelskelsens dopamin-rus?

Tilmeld dig nu!

Kilder

Source: 1 http://videnskab.dk/krop-sundhed/kaerligheden-er-ustyrlig

Om forfatteren: Amalie Strange

Läs mer artiklar skrivna av Amalie Strange