Forhold: Bruger du mere tid på Internettet?

Forhold og internettet

Vi lever i en fantastisk verden med mulighed for at skabe nye og vedligeholde gamle kontakter ved hjælp af teknologi, hovedsageligt Internettet. De digitale medier hjælper os med at overvinde tid og sted, og medfører en masse frihed og informationsdeling, som man næsten ikke længere kan forestille sig at leve uden. Men hvordan påvirker det et forhold, at have hele verden i baglommen?

Computere, tablets og mobiltelefoner med adgang til Internettet er en del af de fleste danskeres hverdag. Psykolog og forfatteren Sherry Turkle behandler, hvad hun anser som en problematik, nemlig det stigende kommunikationsmediebrug i sin bog ”Alone Together” fra 2011. I bogen skriver Turkle, at vi lader teknologien tage os steder hen, som vi ikke ønsker at være. De små teknologiske enheder vi bærer rundt i vores lommer, som eksempelvis smartphones, er så psykologisk kraftfulde, at de ikke kun ændrer på, hvad vi gør, men også hvem vi er. Og at dette sommetider er en udfordring for eksempelvis et forhold.1

For bare få år siden ville, hvad der regnes for normal adfærd i dag, virke mærkværdigt. De fleste mennesker benytter deres telefoner og tablets under møder, men også midt i samtaler. Nogle mennesker øver sig endda på at skrive beskeder og holde øjenkontakt på samme tid. Mange mennesker skriver og læser beskeder og e-mails i sengen når de vågner, under morgenmaden, i løbet af hele dagen, ved middagsbordet, og ofte er det det sidste de tjekker inden de falder i søvn. Jo, men hvad er problemet i det? Og hvad har det med et forhold at gøre?

Forhold på prøve

Ifølge Turkle giver vi os selv problemer, når vi benytter kommunikationsmedier i så stort et omfang. Hun mener, at et konstant forbrug af kommunikationsmedier mindsker evnen til selvrefleksion. Vi bliver mere og mere vant til at være alene sammen. Med dette menes, at man gerne vil være sammen med kæresten og samtidigt lave noget helt andet på mobilen eller computeren. Vi vil alle sammen gerne designe vores liv og gå ind og ud af de steder og mennesker vi kan lide, som det passer os. Det vigtigste er at have kontrol over og selv at kunne bestemme, hvor opmærksomheden rettes hen.

I mange tilfælde er det praktisk og effektivt at benytte sociale- og kommunikationsmedier. Matchmakingsider er i de mest succesfulde tilfælde med til at skabe en livsforandrende effekt og vedvarende lykke i form af et nyt forhold, og i den forbindelse kan Internettet være en velsignelse.

gode råd om hvordan man håndterer kommunikationsmedier i et parforhold

Udfordringen for et forhold er at balancere kommunikationsmediebruget, når man tilbringer tid sammen. Indimellem kan det være en god ide at tage sig tid til at tale sammen uden forstyrrelser. Det er meget individuelt, hvor meget man interesserer sig for ny teknologi og sociale medier, og derfor er det måske en god ide at afstemme forventninger med sin partner. Hvis den ene part finder det helt naturligt at skrive sms’er under aftensmaden og den anden part finder det meget uhøfligt, kan der opstå konflikter. Måske kommer det helt naturligt, men det er muligt at hjælpe disse situationer lidt på vej ved at fastsætte nogle simple regler.

Tre råd til brug af Internet- og kommunikationsmedier

En mulighed er at beslutte, at soveværelset, køkkenet eller spisestuen skal være mobil- og computerfrit område. Om I har brug for regler, og hvordan de præcist skal se ud i jeres forhold, er op til jer, men det er sommetider godt at tale om det. Her kommer tre råd, som er udarbejdet på baggrund af forskellig litteratur og forskning på området.2 Rådene kan være gode at have i baghovedet, både i samlivet med partneren, men også i andre af livets aspekter.

1. Vær opmærksom på hvor meget tid, du bruger online. Hav et mål med din færden på Internettet. Få dét ordnet, som du havde tænkt dig, og log af igen. Så slipper du for følelsen af, at nogen har stjålet hele din eftermiddag – og måske også en sur kæreste.

2. Vælg ansigt til ansigt kommunikation, når du kan. Mere og mere kommunikation foregår via e-mail, sms og chat. Grib chancen og benyt ansigt til ansigt kontakt, og få et smil eller knus med i købet. Det bringer dig tættere på din partner og forebygger ofte risikoen for eventuelle konflikter.

3. Vær et godt eksempel. Hvis I har lavet en regel om ikke at bruge mobiltelefoner i køkkenet, så forsøg at holde den. Hvis I har børn, kan det også være vigtigt at være en god rollemodel, forælder eller papforælder og lade e-mailene ligge under middagen. På den måde bliver der mere opmærksomhed til alle i familien.

Har du oplevet, at nye teknologiske trends påvirkede dit forhold til din partner?

Kilder

1 Turkel, S. 2011 ”Alone together: why we expect more from technology and less from each other” New York: Basic books.

2 http://www.thedailybeast.com

Om forfatteren: Amalie Strange

Läs mer artiklar skrivna av Amalie Strange