Vinterdate i stedet for vinterdepression

Vinterdate

Det er helt almindeligt at være lidt deprimeret på grund af kulden og mangel på lys om vinteren. Læs vores tips, som både hjælper mod vinterdepression, men som også kan bruges som inspiration til en romantisk date om vinteren. Både ude i kulden og inde i varmen er der meget, man kan finde på, som gør dig i godt humør.

Vinter depression: Hvad er det?

Det er omdiskuteret, om begrebet vinterdepression virkelig repræsenterer en alvorlig sygdom. De fleste mennesker her i Norden, har nok oplevet at blive deprimeret, og tappet for energi af den mørke årstid. Årsagen kan være mangel på lys, som vi øjeblikkeligt lægger mærker. I et land som Danmark, hvor det er delvist mørkt i flere måneder, er det næsten umuligt at få nok lys om vinteren.

En anden årsag til, at du ofte bliver deprimerede om vinteren, er kulden. Det er trættende altid at skulle sørge for at klæde sig varmt nok. Desuden får huden ikke luft nok, når den hele tiden er “pakket ind” i mange lag tøj. Indendørs bliver luften også tør af varmen fra radiatorerne, hvilket også gør huden tør. Når man tænker tilbage på sommeren, hvor man kunne gå rundt barfodet, kan vinterkulden i den grad være ret deprimerende.

Længden af den danske vinter, kan også gøre, at du bliver ekstra frustreret. De fleste har ikke noget imod, et par måneder med kulde og mørke, men når vinteren aldrig ender, begynder det at blive temmelig kedeligt. Nogle tænker allerede, at vinteren kommer til at være lang, når den lige er begyndt, og frygter de kolde måneder, og dermed virker vinteren endnu sværere at tackle.

vinter dateBliv ikke deprimeret, bliv forelsket!

Der findes nogle gode måder at undgå eller forbygge en let vinterdepression. Alle disse tips er velegnede til at lave noget sammen med nogen. Det kan være en god ven, en date du lige har fået kendskab til, eller en kæreste.

For at slå to fluer med ét smæk: Du bearbejder aktivt de negative følelser, ved at få dig nogle positive oplevelser, det vil også styrke båndet mellem dig og den du tager med.Og hvis du får sommerfugle i maven ved at tilbringe en romantisk vinter udflugt med din date eller partner, hjælper forelskelsen sikkert også med at jage de triste følelser væk!

Tips til en vinterdate:

nummer 1 Tag ud!

Det er ikke så overraskende, at det bedste, man kan gøre for at undgå mørke og dårlig luft, er at komme ud. Under alle omstændigheder har vi i Danmark stadig lys i nogle timer om dagen. Det gælder om at udnytte disse lyse timer. Hvis du er heldig, at der er en kold og klar solskinsdag, bør du nyde solen i fulde drag (men husk solcreme!). Husk også at nyde lyset, selv når det er overskyet, vinter lys er godt for dit helbred og humør.
Selv hvis man skal have lag af tøj på, og det kun er ansigtet som stikker ud mellem alt tøjet, så er det også godt for tør vinter hud at komme ud. Motion er godt for din krop og dit humør, så det kunne være en god ide at gå en lang tur i skoven. Under alle omstændigheder vil du få røde kinder, og efter en tur i naturen, er det ekstra dejligt at komme i varmen igen.

Læs også: Hvorfor rejser og nye oplevelser bringer gnisten tilbage i dit forhold

nummer 2 Pleje af krop og sjæl

Nogle danskere bliver så påvirket af manglen på sollys, at det anbefales at anskaffe sig særligt kunstigt lys, og få en såkaldt lysbehandling. Også din hud har brug for ekstra pleje om vinteren, da huden ikke får nok luft, og desuden er meget tør, så hvorfor ikke forkæle dig selv med lidt ekstra sammen med din kære: Et sauna eller spa besøg hjælper din krop og dit sind til at slappe af, og bruger du et tykt lag af god fugtighedscreme bagefter, og helst hver dag, vil din hud takke dig!

nummer 3 Spis sund og god mad

Vi har især brug for en masse vitaminer om vinteren, da risikoen for at blive forkølet stiger med kulden. Desuden kan vi få vitaminer såsom, D-vitamin gennem kosten, da kroppen ellers om sommeren selv indtager dette vitamin, når huden udsættes for solen. Ironisk nok er det svært at få fat på friske grøntsager og frugt, selvom det er denne tid af året at kroppen har mest brug for det. Nødvendigheden i at indtage sund mad, kan kombineres med en romantisk date i køkkenet: Find en spændende og måske lidt udfordrende opskrift og lav mad sammen. Det er sjovt at hygge samme over et fælles madlavnings projekt, og når den er færdig, kan I hygge jer med et lækkert, velduftende måltid!

nummer 4 Nyd hjemmet

Har du let ved at blive deprimeret om vinteren, bør du tænke over vinterens gode sider: den byder ikke kun på de unikke muligheder for gåture i sneen eller stå på ski, men også hygge sig indendørs. Om sommeren er det ofte tilfældet, at man forsøger at være ude så meget som muligt, og ligefrem får dårlig samvittighed, hvis man befinder sig for meget indenfor. I denne tid kan du rigtig nyde hyggen ved at fyre op i pejsen, tænde lys, lytte til dejlig musik eller læse en god bog.

Det er altid rart at nyde sådan en stille stund sammen, og hvis du ønsker at være mere social, kan du også spille nogle spil! Mange folk har brætspil eller Yatzy i hjemmet, men spiller måske ikke så tit. Hvorfor ikke spille Ludo eller Matador en fredag aften? Det vil helt sikkert få dig til at grine – og det er godt for dit forhold, og humøret hos jer begge.

nummer 5 Underholdning fryder

Date om vinterenForskellige kulturelle aktiviteter vil underholde dig og få dig til at glemme, at det er koldt og mørkt udenfor! Tag på museum, for eksempel Louisiana i Humlebæk, det smukke museum, der imponerer med sin spændende, innovative samtidskunst, samt modernistiske klassikere. Hvis du er mere til musik, kan du besøge DR Koncerthus i København, som i 2012 blev kåret til en af verdens 10 bedste koncertsale.

I København kan du også besøge Det Kongelige Teater, som er bemærkelsesværdigt for at have alle fire kunstarter: Skuespil, opera, ballet og orkester i samme hus. Det er muligvis noget for dig som elsker at se spændende optræden.

Hvis du bor i Aarhus eller omegn, er det værd at besøge oplevelses-huset Aros, hvilket er et spektakulært kunstmuseum for både børn og voksne.
I Ribe er der også rig mulighed for at opleve en masse kulturelle seværdigheder. Udover den smukke Domkirke som man blandt andet kalder for Ribes varetegn, kan man også besøge en af Danmarks ældste museer, Ribe Kunstmuseum.

Hvis I har mere lyst til at snakke med hinanden, og er glade for god mad, men ikke gider at kokkerere, kan det være romantisk at gå ud på en fin restaurant. For dig, der er baseret i København, foreslår vi at tage ind og nyde noget god mad på Les Trois Cochons, som er en hyggelig fransk restaurant på indre Vesterbro.

Vores bedste tips mod vinterdepression er rent faktisk at tage på en vinterdate. Hav en god vinter!

Har du ingen at gå på vinter date med? Bliv medlem hos PARTNERMEDNIVEAU og find kærligheden!

Om forfatteren: Sophie Eliasen

Sophie Eliasen er redaktør hos PARTNERMEDNIVEAU.

Läs mer artiklar skrivna av Sophie Eliasen