Hvad er romantik for dig? Og hvordan lokker du den frem? Her kan du læse om forskellige tilgange til en romantisk date - som spænder helt fra madlavning til vandcykel!
Valentinsaften er et perfekt tidspunkt til at imponere sin udkårne med sine kulinariske færdigheder og hvad ville være mere oplagt end at lade sig inspirere af det romantiske franske køkken?
PARTNERMEDNIVEAU har derfor kontaktet Michelin-kokken David Rathgeber fra den franske restaurant ”L’Assiette”, som har fået til opgave at sammensætte en opskrift til jer læsere, på den ultimative romantiske middag.
Magien ligger i de romantiske detaljer
Uanset om daten finder sted på en restaurant eller hjemme i privaten, foreslår David Rathgeber, at der kæles for detaljerne: ” I et land som Frankrig, bruger vi gerne det meste af vores tid på at spise, hvorunder en masse ting kan finde sted; du kan elske, du kan prutte, grine, kæle for hinanden eller endda blive forlovet!
Rathgeber fortsætter: ”Disse øjeblikke er meget vigtige. Når et ungt par mødes, er der gode chancer for, at forførelsen fra deres første middag bliver husket ned til mindste detalje. Selv 50 år efter deres bryllup. Forskellen ligger nemlig i detaljerne, som kan være altafgørende for en lang og smuk kærlighedshistorie.”
Vejen til valentins hjertet går virkelig gennem maven
Som en hjælp til forførelsen råder Rathgeber til, at der tages højde for datens smagsløg, når retten planlægges. Han fraråder enhver form for traditionelle afrodisiakum ingredienser i menuen, der kan føles upassende – i hvert fald på første date.
Rathgeber opfordrer i stedet til, at man forsøger at servere en ret, der for gæsten vækker minder tilbage til barndommen. Ved at lefle for datens smagsløg, kan man ifølge Rathgeber lettere komme tæt ind på hinanden. Barndomsminder eller vigtige livsbegivenheder har nemlig ofte positive og kærlige associationer med sig: “Cuisine er som musik eller en duft, som en melodi eller en parfume minder dig om noget“, beskriver han.
Det franske køkken og te – en usædvanlig fusion
Det er et velkendt faktum, at du kan drikke te med asiatisk mad, men mindre kendt, at det også gør sig gældende for det franske køkken.Men det er netop hvad Rathgebers partner, teeksperten Nadja L. Leury har sat sig for at muliggøre.
Hendes job består i at komplementere Rathgebers retter – helt ligesom en vin ville gøre det. Kokken forklarer: “ Visse tesorter smager som træ, skum eller svamp og smager meget godt med trøfler, and eller gåselever“, så det kan godt lade sig gøre. Resultatet på Leurys bidrag, bliver en gul kinesisk te kaldet “Mending Huang Ya”, som fusionerer godt med Rathgebers valentinsmiddag.
Rathgebers romantiske valentinsret:
Rejetatar med citrondressing– Tilberedningstid: ca. 45 minutter
• Blå rejer fra Ny Kaledonien – 10 stk.
• Frisk basilikum – 1 lille blad
• Olivenolie – ½ spsk.
• Skalotteløg – ½
• Pinjekerner – ½ spsk.
• Udstenede oliven
• Frugtkød af citron – ½ spsk.
• Gulerod – ½ (lille)
• Hvidvin – 1 cl.
• Fløde – ½ spsk.
• Salt og peber
• Rødbeder
• Salat
• Springform – ca. 8-10 cm. i diameter
Fremgangsmåde
Optøning: Rejerne optøs i koldt vand i ca. 5-8 minutter. Derefter pilles og deles hovederne og den bagerste del. Behold hoveder og skaller til dressingen.
Tataren: Hak rejerne i små dele og bland dem sammen med de resterende ingredienser (undtagen rødbeder, salat og dressing) i en skål.
Citrondressing: Steg hovederne og skallen i olivenolien. Hak og tilsæt gulerødder og skalotteløg, som sættes i kog i 5 minutter, alt imens der blandes. Tilsæt derefter hvidvin, fløde og vand således, at alle ingredienser er tildækkede. Kog blandingen i 25 minutter og filtrér.
Anordning af tataren: Læg blandingen i springformen, som vendes og placeres på midten af tallerknen. Afslutningsvis, hældes citrondressingen ovenpå tataren og der pyntes med salat og rødbeder. Server retten med en varm kop “Mending Huang Ya” te.
Bon Appétit!