Langdistanceforhold: er det virkelig så slemt?

Langdistanceforhold

Er der alt for mange kilometer mellem dig og din nye kæreste? Når man er meget forelsket, kan det virke fuldstændigt uoverskueligt ikke at kunne se hinanden hver dag. Men flere undersøgelser tyder faktisk på, at det ikke behøver at være dårligt for parforholdet at være adskilt. De fleste kan dog blive enige om, at det byder på et par udfordringer. Læs med og bliv klogere på, hvilke dilemmaer du kan løbe ind i, og hvordan kærligheden vinder i kampen mod kilometervis af afstand.

Intenst samvær

Langdistanceforhold kan være hårde og slide på relationen, men faktisk er der både positive og negative sider af at bo langt fra hinanden. Her følger de mest almindelige langdistancedilemmaer:

Når I ses, har I glædet jer til at blive genforenet. I stedet for at dele hverdagen, hvor tingene kan have tendens til at gå op i praktik og leverpostej, har I kortere romantiske perioder med intenst nærvær. Psykoterapeut Esther Perel forklarer, at folk i parforhold føler sig mest tiltrukket af deres partner, når de er lidt på afstand1. Her får fantasien nemlig mere spillerum, hvilket medvirker at sexlivet i parforholdet trives bedre. At føle sig tiltrukket af hinanden og at bevare et godt sexliv, er for de fleste par vigtige faktorer der spiller ind på om parforholdet kører. På den anden side kan disse intense samværsperioder være svære at håndtere, for med høje forventninger hører sommetider også anspændthed og skuffelse.

Tid hver for sig – tid til andre

At leve i et langdistanceforhold betyder, at du har mere tid til dig selv, end folk i almindelige parforhold. Du har mulighed for at bruge tid på at opbygge dine venskaber og har måske også mere behov for at have venner tæt ind på livet, når din partner ikke kan dele hverdagen med dig. Dette kan medføre stærkt knyttede bånd til venner, som du kan nyde godt af resten af livet. Du har også mulighed for at investere mere tid i dit arbejde eller dine andre interesser, når du ikke har en partner der forventer opmærksomhed, eksempelvis når børnene er lagt i seng.

På minussiden kan nævnes fraværet af kontinuerlig fysisk intimitet. Kramme, flette fingre, sove i ske, kysse og dyrke sex er alt sammen noget som konstituerer parforholdet. Dette er noget, du kun deler med din partner, og noget som er svært at erstatte 100 % over telefonen.

langdistanceforholdKommunikationsbalance

For par der lever adskilt kan programmer som Skype, hvor man kan tale sammen og videochatte gratis over internettet, være lidt af en redning. En undersøgelse offentliggjort af Journal of Communication2 har vist, at par i et langdistanceforhold skaber stærkere bånd end almindelige par. Ifølge undersøgelsen, kan dette blandt andet skyldes, at afstanden stiller højere krav til den verbale kommunikation i parforholdet. Når man ikke ser sin partner ofte, men gerne vil dele store og små oplevelser, er man nødt til at øve sig på, at beskrive sine egne følelser i forhold til de begivenheder livet indeholder.

Dette i sig selv, kan for nogen være en udfordring. Er man ikke vant til at sætte ord på sine følelser, kan langdistanceforholdet gå hen og blive en besværlig affære. Hvis man er den snaksaglige type, er udfordringen måske nærmere at finde en kommunikationsbalance. Hvis hele dage pludselig går med at vente på at kæresten ringer, er der ikke meget energi tilbage til dig selv.

How to – kærlighed på langdistance

Om et langdistancedilemma svinger i en positiv eller negativ retning, kommer meget an på, hvordan du håndterer dit parforhold. Her er et par råd til, hvordan du sikrer dig de bedste omstændigheder for dit langdistanceforhold:

Planlægning: Lav hyppige telefondates – og overhold dem! Planlæg ligeledes, hvornår I kan være sammen, også lang tid i forvejen, så I har noget at se frem til. Diskutér løbende tidshorisonten for jeres forhold, hvor længe skal I være væk fra hinanden?

Afstem forventninger for jeres tid sammen: Hvis I kun kan ses i weekender, er det en god idé på forhånd at diskutere, hvad der skal ske. Det kan gøre samværet mere afslappet, hvis I sørger for også at gøre normale ting – gå i supermarkedet og besøg venner.

✓ Inddrag hinanden: Vis din kæreste rundt i dit liv. Introducér ham eller hende for dine venner og gå den tur, du altid plejer på vej hjem fra arbejde. På den måde er det nemmere at referere til de ting du foretager dig, og din kæreste føler sig mere tryg og inddraget i dit liv.

Overvejer du et langdistanceforhold? Hvad ville være den største udfordring for dig?

Kilder

Kilder: 1 www.ted.com/talks/esther_perel_the_secret_to_desire_in_a_long_term_relationship.html

2 www.sciencedaily.com/releases/2013/07/130718101232.htm

Om forfatteren: Amalie Strange

Läs mer artiklar skrivna av Amalie Strange