Første date: Hvad afslører kropssproget?

7

I har udvekslet beskeder i noget tid, og har endelig aftalt at gå på en rigtig date. En af de store fordele ved at mødes face-to-face er, at kropssproget udgør en stor del af kommunikationen. Men hvordan fungerer det? Hvad afslører dit kropssprog, og hvordan undgår du potentielle misforståelser, på første date?

Holdning, gestik og mimik påvirker i høj grad, hvordan mennesker omkring opfatter dig. Især når du møder nogen første gang, kan dit kropssprog være afgørende for, hvilket indtryk denne person får af dig. Du kan læse meget ud af små ting, eksempelvis hvor kraftigt et håndtryk er. Hvis du får en slap hånd og bliver mødt af en person, der ikke kan se dig i øjnene, vil dit førstehåndsindtryk sikkert være, at vedkommende er meget usikker – også selvom dette ikke er tilfældet.

Selvfølgelig kan og bør du ikke ændre alting ved dig selv. Men der er ting, du kan være opmærksom på, første gang, du møder et nyt menneske. Specielt, når der er tale om en person, du er interesseret i at date og derfor gerne vil vise dine bedste sider.

Hvordan takler du nervøsitet på en date?

Hvis du sidder på caféen og kan mærke, at du næsten ryster af nervøsitet, så lad være med at gå i panik, men giv dig selv et øjeblik til at samle dig. Du kan eventuelt gå udenfor eller på toilettet et par minutter. Hvis du stadig venter på din date, og er bange for at denne ikke kan finde dig, så send en besked og sig, at du lige er gået et øjeblik, men straks kommer tilbage og glæder dig. Start med at find ud af hvilke symptomer, du har, sådan at du bedst kan få dem under kontrol. Mind dig selv om, at personen er her fordi, han eller hun gerne vil møde dig, og at du ikke er den eneste, der er nervøs. Og så husk – der er faktisk ikke så meget at være bange for.

Før I mødes, kan du forberede et par ord, du vil lægge ud med. Det kan være noget så simpelt som, ”kom du godt frem?”, ”du ligner dine billeder”, ”jeg kan virkelig godt lide denne her café”, osv. Det er også en god idé at referere til noget I tidligere har skrevet om. På den måde bliver I mindet om, at I allerede kender hinanden, og hvorfor I gerne ville ses.

Træk vejret dybt et par gange, og prøv faktisk at glæde dig. Det bliver sikkert rigtig sjovt!

De bedste råd til at styre dit kropssprog

Der er desværre ikke noget magisk trick, der kan få nervøsiteten til at forsvinde. Men når du har fået den lidt under kontrol, er der et par ting du kan prøve at gøre, for at fremstå mere selvsikker, end du måske føler dig:

  • Beslut dig på forhånd for, om du giver hånden eller giver et knus, når I mødes, og tag så initiativ til det.
  • Hvis du beslutter dig for et håndtryk, så husk at undgå den slappe hånd.
  • Stå ret op, kig din date i øjnene, og smil!
  • Undgå for mange nervøse tics. Lad være med at sidde med neglene i munden hele daten.
  • Vis, at du er åben og interesseret. Læn dig frem, når din date snakker.
  • Smil, nik og hold øjenkontakt.
  • Lad være med at krydse arme og ben og sidde tilbagelænet.
  • Husk at trække vejret.
  • Undgå at fokusere så meget på din krop, at du glemmer samtalen. Lyt til det, din date siger og forhold dig til det.
  • Fik vi sagt: ”Husk at smile?”

Det lyder måske fjollet, men du kan faktisk øve dig lidt hjemmefra. Visualisér, hvordan du gerne vil fremstå, og så sæt dig ned og se, hvordan det mærkes.

Undgå misforståelser

Pas på med at være ironisk eller sarkastisk. Det er ikke lige let at forstå for alle, og især ikke, når I ikke kender hinanden så godt. Hvis du alligevel gør det, og kan se, at det forvirrer din date, så kan du bare smilende forklare, at det var en joke.

Lad være med at fremtvinge for meget fysisk kontakt på første date. Selvom I måske har det virkelig sjovt, og godt kan lide hinanden, så kan det godt være, at din date ikke har lyst til at holde hånd en time efter I har mødt hinanden. Hvis du er i tvivl, så vent på, at de tager initiativ, men sørg for selv at signalere din interesse. For eksempel ved lidt forsigtigt at rykke nærmere og aflæs reaktionen. Vær selv klar på samme punkt. Hvis din date gør noget, du ikke har lyst til, så stop det venligt, men bestemt. Dette vil være det bedste for jer begge, din date er helt sikkert heller ikke interesseret i at gøre dig utilpas.

Gik det godt? Vil du gerne ses igen? Så sig det, når I skilles. Smiger er virkelig den bedste vej frem, og husk at I er på date – det er okay at slutte af med at sige, ”jeg synes du er helt vildt sød, og håber vi kan ses igen.”

Om forfatteren: PartnerMedNiveaus redaktion

PartnerMedNiveaus redaktion består af en gruppe engagerede skribenter, der rådgiver vores brugere om kærlighed, parforhold og singleliv.

Läs mer artiklar skrivna av PartnerMedNiveaus redaktion