Mænd med søstre bedre i kontakt med deres følelser

Ny undersøgelse fra PartnerMedNiveau:

6. maj 2013 – Har din mand en søster? Så er han sandsynligvis god til at tale om sine følelser. Dette viser en ny undersøgelse om position i søskendeflokken, personlighed og livsstil lavet af matchmakingsiden PartnerMedNiveau.

Hvad gør, at nogen mænd foretrækker at diskutere følelser og problemer, og andre ikke? Svaret er simpelt: de har lært det af kvinderne i deres familie! En ny undersøgelse gennemført af PartnerMedNiveau baserer sig på besvarelser fra 189 singler, og bringer ny viden på bordet om mænds kommunikationsstil. Mænd med søstre er mere tilbøjelige til at tale med nære venner om parforhold, følelser og problemer end mænd uden søstre. Tallene fra undersøgelsen viser, at en tredjedel af mændene med søstre gerne vil tale om følelser, hvorimod kun en sjettedel af mænd uden søstre foretrækker dette.

Mænd med søskende:

Med mine venner taler jeg mest om forhold, følelser eller problemer.

Med mine venner taler jeg mest om
fælles aktiviteter.

Mænd med søstre

34 % 66 %

Mænd uden søstre

17 % 83 %

Stikprøve: baseret på svar fra 59 singlemænd.

Mænd der er vokset op sammen med jævnaldrende af det andet køn, er bedre til at sætte ord på, hvad der foregår inderst inde, end mænd, der er vokset op med brødre. PartnerMedNiveaus psykolog Wiebke Neberich forklarer, hvordan kommunikationsstil og position i søskendeflokken kan hænge sammen: ”Børn har forskellige læringsstrategier og én af dem er kopiering. Psykologiske observationsstudier viser, at børn bruger andres adfærd som en model for, hvordan de selv har mulighed for at handle og derved lære. Når en dreng vokser op med en søster, vil drengen sommetider efterligne søsterens adfærd. Dette kan være i leg, interesseområder, væremåde, men også i kommunikationsform. Man kan ligeledes forestille sig, at drengen kan få indblik i at tale om følelser, hvis hans søster henvender sig til ham med et oplevet problem.”

Mænd er fra Mars og kvinder er fra Venus

Det er en generel opfattelse, at kvinder er bedre og mere villige til at tale om deres tanker og følelser end mænd. Kvinder brokker sig over, at mænd ikke kan kommunikere, og mænd synes kvinder taler for meget. Da deltagerne i PartnerMedNiveaus undersøgelse blev spurgt, hvorvidt de med nære venner foretrækker at tale om ”forhold, følelser og problemer”, svarede 82 % af kvinderne og 29 % af mændene bekræftende.

At kvinder i højere grad end mænd er interesseret i at tale om deres følelser, underbygges af en række psykologiske studier. De afslører, at måden kvinder interagerer, bedst kan beskrives som ”face-to-face” kommunikation, mens interaktionsstilen hos mænd kan beskrives som ”side-by-side” interaktion.1 Teorien foreslår, at veninder taler om deres personlige problemer, og bruger denne slags kommunikation som en nyttig form for bearbejdning af deres følelser.2 I modsætning hertil, taler eller beskæftiger mandlige venner sig mere med fælles interesser (f.eks. dyrker eller ser sport), når de er sammen.3

Mænd kan lære at tale ”kvindesprog”

At være i kontakt med sine følelser behøver dog ikke at forblive en ”kvinde-ting”. Selvom det før i tiden var mere nødvendigt, at kvinden var en stærk og lydhør kommunikator i opdragelsen af børnene, er dørene nu slået op for, at manden også kan dygtiggøre sig indenfor dette felt. Leder du som kvinde efter en mand, der er i kontakt med sine følelser, skal du gå efter en mand med søstre. Og selvom det sommetider er besværligt at have en svigerfamilie, er det værd at huske på, at de har haft stor indflydelse på, hvem din mand eller kæreste er i dag.

Har du spørgsmål? Send os en e-mail på [email protected]

Kilder: 1 Wright, 1982, 2 Wheeler, Reis & Nezlek, 1983 og 3 Aries & Johnson, 1983.

Om forfatteren: PartnerMedNiveaus redaktion

PartnerMedNiveaus redaktion består af en gruppe engagerede skribenter, der rådgiver vores brugere om kærlighed, parforhold og singleliv.

Läs mer artiklar skrivna av PartnerMedNiveaus redaktion