Valentinsdag er dagen vi elsker at hade

Valentinsdag

Valentinsdag er for nogle en anledning til triste følelser. Dog viser en Gallup-måling at 81 % ikke vil markere dagen. Dagen er til grin og overvurderet, lyder det. Mænd bliver pigefornærmede, og de fleste orker ikke de teatralske scenarier. Det hele er for amerikansk og udansk at fejre i stor stil.

Ingen grund til at føle sig ensom som single

Det er Valentinsdag og tv’et er spækket med blomsterreklamer og romantiske film. Dit instinkt siger, at det er lidt tåbeligt, men du kan ikke lade være med at føle dig lidt ensom som single. Illusionen om, at andre hylder kærligheden, mens du sidder alene, giver en ubehagelig følelse i maven. Desværre oplever nogle den 14. februar sådan, men der er faktisk ingen grund til triste stunder. Flere undersøgelser peger på, at det er dagen, vi elsker at hade.

Ifølge en Gallup-måling vil hele 81 % ikke markere den romantiske dag, 8 % har ikke taget stilling til det, mens 11 % gerne vil markere dagen. En anden undersøgelse fra nyhedsbureauet Newspaq viser, at et flertal på 54 % af danske mænd ikke husker, at den 14. februar er ’romantikkens dag’. Fire ud af 10 finder konceptet decideret til grin og overvurderet. Vores egen nyeste undersøgelse viser, at kun 11 % af singler synes, at Valentinsdag er den værste højtid at være alene. Jul og nytår er meget mere betydningsfulde for danske singler, da disse højtider får sammenlagt 88 % (44 % hver især) som den værste højtid at være alene.1

Mænd bliver pigefornærmede på Valentinsdag

Parterapeuten Martin Østergaard bekræfter, at mænd ikke bryder sig særlig meget om dagen, og beskriver de danske mænds forhold til dagen: ”Mænd bliver pigefornærmede og kontrære, hvis de føler, de partout skal gøre noget. Så nægter de.(…) Det handler også om, at mænd ikke kan huske en skid. De kan ikke huske deres kærestes fødselsdag eller deres børns personnumre. De kan dog godt huske, hvornår den årlige finale i pokalfodbold ligger, men en dato som Valentinsdag er simpelthen ikke væsentlig for ham” 2. Noget tyder på, at mænd er trætte af at føle sig tvunget til at vise deres følelser på en fastlagt dato. Det virker ikke ægte med hjerteformede chokoladeæsker, 20 røde roser, og en kæreste, som venter på en kærlighedserklæring kun fordi, at det er Valentinsdag. Man vil hellere se en fodboldkamp, hvor tingene er knap så forudsete. Det er måske også derfor, at kun to procent af de danske mænd forventer særbehandling på kærlighedsfronten, på dagen hvor særligt amerikanere eksploderer i bamser, balloner og chokolade.

Historien bag Valentinsdag

Valentinsdag er ikke slem for singler

Gallup har undersøgt denne lunkne holdning til Valentinsdag og kommet frem til, at 75 % af de adspurgte er enige i, at “det er en udansk tradition, som ikke er noget for mig”. Dagen bliver til tider betragtet som en amerikansk tradition eller som en kommerciel dag for blomsterhandlere eller producenter af opsvulmede hjerteformede chokoladeæsker. Det passer måske også, men for en god ordens vil vi kort fortælle om dagens oprindelse. ”Kærlighedens højtid” har sine rødder i Romerriget 269 e.Kr., hvor præsten Valentin viede unge forelskede soldater trods kejseren Claudius den Andens forbud. Efter hans mening tænker gode soldater ikke på kone og børn i en brav kamp for riget.

Valentin blev opdaget og smidt i fængsel, hvor kejseren gav ham et ultimatum. Han skulle beslutte sig for, om han ville stoppe med at praktisere sin kristne tro eller blive henrettet. Præsten nægtede og skulle straffes med døden. Mens henrettelsen ventede ham, formåede han at give fangevogterens blinde datter synet tilbage. I dag siger man, at kærligheden gør blind, men dengang gjorde den én seende. Kort inden præstens henrettelse den 14. februar 269 e.Kr., skrev han en kærlig hilsen til fangevogterens datter underskrevet ’Din Valentin’.3

Hvad synes du om Valentinsdag? Har du markeret dagen, hvis ja, hvordan?

Moska Asif, Online Redaktion Februar 2013

Kilder

Source: 1 http://www2.tns-gallup.dk/tns_gallup/ugens_gallup/tekst/020910_56890_familieliv_kærlighed.pdf

2 http://www.aftennyt.dk/2010/02/14/m%c3%a6nd-n%c3%a6gter-at-huske-romantikdag/

3 http://www.kristendom.dk/artikel/266999

Om forfatteren: PartnerMedNiveaus redaktion

PartnerMedNiveaus redaktion består af en gruppe engagerede skribenter, der rådgiver vores brugere om kærlighed, parforhold og singleliv.

Läs mer artiklar skrivna av PartnerMedNiveaus redaktion