Jyske og sjællandske singler: hvem er de mest tolerante?

Hvor tolerante er singler på tværs af de danske regioner?

Livsstil og tolerance i danskernes partnervalg:

01.07.2013 – I Aarhus og København skal du passe på med at kæderyge på din date, mens du vest for Viborg helst ikke skal drikke dig stangbacardi. Mange faktorer spiller ind, når danskerne vælger deres partner. Dansk datingside har i en ny stor undersøgelse set nærmere på singlernes kriterier i forhold til livsstilsfaktorerne rygning og alkohol – og resultaterne viser bemærkelsesværdige regionale forskelle i Danmark.

Mere end 10.000 voksne, danske singler fra alle danske regioner har deltaget i undersøgelsen foretaget af datingsiden PartnerMedNiveau. Resultatet viser, at indbyggerne i landets største byer generelt er åbne over for et stort alkoholforbrug, mens rygning er en barriere. Uden for de større byer er den modsatte tendens synlig: Rygning er ok, mens et højt alkoholforbrug afskrækker i singlernes søgen efter den rette partner.

Alkohol og rygning splitter de danske singler mellem land og by

Byboerne accepterer i højere grad en partner, der drikker to gange om ugen eller oftere. I København accepterer hele 44 % af singlerne et sådant alkoholforbrug, mens det i Vestjylland kun er 29 %. Samtidig angiver 25 % af vestjyderne og 27 % af sønderjyderne, at de udelukkende vil acceptere en partner, der slet ikke drikker eller højst drikker et par gange om året. I Aarhus kræver kun 12 % af singlerne, at deres fremtidige partner skal holde sig fra alkohol.

Også accept af rygning er splittet mellem land og by – men her med omvendt fortegn. For mange byboere er rygning en uoverstigelig barriere, og Aarhus er den by, hvor rygerne vil have allersværest ved at finde en partner: Kun 25 % accepterer en partner, der ryger til daglig, og hele 52 % kræver, at deres partner højst tænder en cigaret et par gange om året. De mest røg-kritiske singler er de århusianske kvinder: Af dem vil kun ca. 20 % acceptere en partner, der ryger fast, mens 60 % insisterer på en partner, der højst ryger et par gange om året. I Vestjylland derimod accepterer hele 44 % af singlerne en ryger, og den samme tendens gælder i Nord- og Sønderjylland.

Livsstil eller dårlig vane?

Over hele landet lader tolerancen over for en partner, der drikker eller ryger fast, til at hænge sammen med egne rygevaner og eget alkoholforbrug. Der, hvor der ryges eller drikkes mest, er man også mest tolerant over for at date en anden, der drikker eller ryger – og omvendt. For eksempel angiver ca. 16 % af deltagerne fra Danmarks største byer, at de ryger til hverdag, mens hele 27 % af deltagerne uden for disse byer er faste rygere. I gennemsnit ryger ca. 20 % af Danmarks voksne befolkning.

De regionale forskelle afspejler desuden forskelle i livsstil i by og på landet, og samtidig forskellen på tradition og trend. ”I storbyerne reagerer man ofte hurtigere på tidens trend, og rygning mister i stigende grad anseelse i samfundet. Samtidig er det sociale liv i byen ofte forbundet med at gå ud og spise og få et glas vin eller en øl. I de landlige egne associeres et relativt stort alkoholforbrug formodentlig i højere grad med afhængighed og dårlige vaner” forklarer PartnerMedNiveaus singleekspert Lisa Voigt.

Undersøgelsen i tal

Byer > 100.000: Aalborg, Aarhus, Odense, København
Antal deltagere: 10.000
Kønsfordeling: 50/50

Accept af partners alkoholvaner PartnerMedNiveau

Accept af partners rygevaner

Har du spørgsmål? Send os en e-mail på [email protected]

Om forfatteren: PartnerMedNiveaus redaktion

PartnerMedNiveaus redaktion består af en gruppe engagerede skribenter, der rådgiver vores brugere om kærlighed, parforhold og singleliv.

Läs mer artiklar skrivna av PartnerMedNiveaus redaktion