Kærlighed ved første blik: en romantisk virkelighed eller overdreven lidenskab?

Kærlighed ved første blik

Hjerteslag, mange tanker, en ubeskrivelig åndenød; det må være ægte kærlighed. Det er en altomfattende sensation – en fornemmelse af, at intet andet betyder noget. Følelsen er reel. Men eksisterer kærlighed ved første blik? Kan du virkelig føle intensiteten og tilstedeværelsen af kærlighed, fra første sekund? PARTNRMEDNIVEAU’s Psykolog Salama Marine foreslår, når du oplever dette, så ved du, at det er ægte. Er det tilfældet? Er det naturligt at være skeptisk, før man selv oplever det? Mange hævder at have oplevet det selv, og det rejser spørgsmålet; eksisterer kærlighed ved første blik virkelig?

Kærlighed ved første blik: En romantisk virkelighed?

De, der har oplevet kærlighed, ved at intet kan måle sig med følelsen. Kærlighed ved første blik, er når denne overvældende kraft rammer dig i et splitsekund, hvor du etablerer øjenkontakt med et andet menneske for første gang. Og mens det er nemt at være kynisk, forklarer Aaron Ben Zeev på PsychologyToday at “Kærlighed ved første blik ikke blot er en seksuel tiltrækning. Det er en intens form for romantisk kærlighed, som har en god chance for at udvikle sig til en dyb kærlighed.” En passende beskrivelse kan derfor være: den øjeblikkelige følelse af lidenskab som anses for “kærlighed ved første blik”, er måske ikke kærlighed, men indlederen til det. Uanset hvad, en der fremkalder den slags følelser, er værd at lære at kende.

Det stærkeste argument for kærlighed ved første blik, er de mange som mener at have oplevet det. Salama Marine foreslår; ”Når det sker for dig, ved du, at det ikke kan ske igen. Det er alt for stærk og skørt.” Og beskrivelsen virker ægte; noget uventet og ukontrollerbart, som ikke kan sammenlignes med nogen anden kendt følelse. PARTNERMEDNIVEAU modtager utallige historier fra succesfulde par som beskriver deres øjeblikkelige kemi. Ifølge parret Ann-Louise og Jacob; “Allerede fra det første profilbesøg, de indledende smil og spørgsmål vidste Jacob, at Ann-Louise var særlig. Heldigvis var følelsen gengældt, og det forelskede par planlægger nu deres bryllup.

Kærlighed ved første blik: overdreven lidenskab?

Ideen om kærlighed ved første blik er romantisk, men foregår sjælendt i virkeligheden. Måske bør der skelnes mellem kærlighed og begær. At have denne intense følelse for nogen bare ved at kigge på dem, før ét eneste ord er sagt, antyder mere en fysisk tiltrækning, end kærlighed. Som Zeev udtrykker: “uden kendskab til ens personlighed, er reaktionen blot indbildt, og ikke ægte følelse.” Folk føler måske at de kan blive forelsket i nogen ved første blik, fordi de kan skabe et perfekt billede af personligheden i hovedet – personen kan være lige som de vil have – fejlfri inden første møde.

Dette fører til spørgsmålet om æstetik. Er kærlighed ved første blik blot en øjeblikkelig fysisk tiltrækning af nogen? “Findes kærlighed ved første blik overhovedet? Mange vil mene at det gør, og at de selv har oplevet det. Men er det bare at forveksle seksuel tiltrækning med kærlighed?” Elliot D Cohen Ph.D., PsychologyToday. Er det derfor muligt at man faktisk bare kan føle en stor seksuel tiltrækning mod nogen? “Af den grund er attraktive mennesker mere tilbøjelige til at være genstand for kærlighed ved første blik.” (Aaron Ben Zeey) Hvis vi følger den teori, så vil det være den logiske forklaring – hvilket tilføjer yderligere forvirring til konceptet om ‘kærlighed’ ved første blik. Er det blot begær, og ikke kærlighed?.

Er der en aldersgrænse for kærlighed ved første blik?

Salama Marine vurderer om kærlighed ved første blik blandt ældre singler; “vi er tilbøjelige til at tænke, at kærlighed ved første blik ikke eksisterer efter en vis alder. Eller endnu værre, forelskelse er umuligt efter 70. At nå en vis alder og være alene kan påvirke ens mentale og fysiske helbred; hvilket mange ældre singler er meget opmærksomme på. Derfor er de faktisk mere åbne for at møde nogen, og på den måde, overraskende nok, være mere tilbøjelige til at blive dybt forelskede.” Dette stadie i livet handler om at leve i nuet. Salama foreslår at “romantiske følelser forstærkes for ældre singler, og gør kærlighedshistorierne endnu mere storslåede, fordi de lever som om hver dag er den sidste.” Måske bliver du mindre skeptisk med alderen, når det kommer til kærlighed og forhold, og hvis du er åben for det, kan du opleve den altomfattende følelse af kærlighed ved første blik.

Så hvad kan vi konkludere? Vi kan alle lide ideen om kærlighed ved første blik; det er smukt og romantisk, og vi ønsker alle at opleve det. En konklusion kunne være at mange mener at man kan blive forelsket i hvilken som helst alder, på trods af knust hjerte og skilsmisse. Det lader derfor til, at der ingen grund er til, at kærlighed ved første blik ikke skulle eksistere, men snarere at man skal være åben for det.

Tilmeld dig nu!

Om forfatteren: Sophie Eliasen

Sophie Eliasen er redaktør hos PARTNERMEDNIVEAU.

Läs mer artiklar skrivna av Sophie Eliasen